El Salvadorin katolinen arkkipiispa, Monseñor Oscar Romero olisi eilen täyttänyt 95 vuotta, jos olisi saanut elää. Tämän suuren vaikuttajan ja monen arvostaman esikuvan kohtaloksi muodostui kuitenkin salamurhaajan luoti vuonna 1980.
Oscar Romero syntyi 15.8.1917 Ciudad Barrion kaupungissa, San Miguelin maakunnassa. Koti oli köyhä ja vaatimaton, Oscar oli kahdeksasta lapsesta toiseksi vanhin. Isä Santos Romero työskenteli postissa ja sähköttäjänä, äiti Guadalupe de Jesús Galdámez hoiti kotia ja lapsia. Jo 13 vuoden iässä Oscar Romero alkoi ajatella papin uraa. Opintojen jälkeen hänet vihittiinkin papiksi vuonna 1942 Roomassa. Pisimmän jakson seurakuntatyötä hän teki San Miguelissa, toimiessaan siellä pappina 20 vuotta.
Ensimmäisen piispanviran apulaispiispana Oscar Romero vastaanotti 1970. Hän oli paljon tekemisissä jesuiittojen kanssa, ja noilta vuosilta on peräisin hänen ystävyytensä Rutilio Granden kanssa. Grande otti voimakkaasti kantaa maattomien talonpoikien puolesta, Romero toimi vielä tässä vaiheessa matalalla profiililla. Vuonna 1974 hänet nimitettiin Santiago de Marian hiippakunnan piispaksi.
Poliittinen tilanne seudulla alkoi kiristyä. Kun 1975 kansalliskaarti surmasi Tres Callesissa viisi talonpoikaa, Romero lähti lohduttamaan surmattujen perheitä ja järjestämään messua heidän muistokseen. Papit pyysivät piispaa nostamaan metelin näistä surmista, mutta Romero ei sitä halunnut. Hän kirjoitti asiasta ankarasanaisen kirjeen ystävälleen presidentti Molinalle. Romero tunti murhien taustat, mutta ei tiennyt miten toimia tilanteessa. Tilanne maaseudulla paheni entisestään, ja köyhät alkoivat paeta kaupunkiin. Romero avasi piispantalon ovet tulijoille jotta heillä olisi edes katto päänsä päällä. Täällä piispa näki mitä sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus saa aikaan; yhtäällä enemmistölle äärimmäistä köyhyyttä ja toisaalla harvoille yltäkylläisyyttä ja rikkautta. Kirkko puolusti kansan oikeutta järjestäytyä ja vaatia oikeuksiaan. Hallitus suhtautui epäillen kirkon toimintaan ja erotti useita pappeja.
Helmikuussa 1977 Oscar Romero otti vastaan koko El Salvadorin arkkipiispan viran, keskellä yhä pahenevaa sisäpoliittista tilannetta. Seremonia oli yksinkertainen, eikä paikalla ollut yhtään hallituksen tai sotilasjohdon edustajaa. Romeron piispankausi oli tuskin päässyt käyntiin, kun hänen ystävänsä Rutilio Grande maaliskuussa 1977 murhattiin. Tämä oli käännekohta Romeron elämässä, nyt hän ei enää voinut vaieta. Hän piti messun Granden ja kahden muun samassa yhteydessä murhatun kunniaksi, ja ilmoitti, ettei osallistu mihinkään hallituksen tai presidentin järjestämään tilaisuuteen ennen kuin näiden surmien toteuttajat on selvitetty. Uhkaus myös toteutui; koko lopun piispanvirkansa aikana Romero ei esiintynyt julkisesti presidentin tai hallituksen edustajien kanssa. Romero osoitti mieltään myös toisella tavalla. Hän, arkkipiispan ominaisuudessa, määräsi kaikki seuraavan sunnuntain messut peruutettaviksi, pidettäisiin vain yksi messu osoituksena kirkon yhteydestä. Tuohon San Salvadorissa pidettyyn messuun osallistui yli 100 000 henkeä. Romeron viesti oli kirkas: hän pyysi lopettamaan väkivallan.
Viimeiset kolme vuotta piispanvirassa Romero toimi köyhien puolesta. Hän sovitteli riitoja, avasi kirkon ovet kodittomille, ja teki työtä ihmisoikeuksien puolesta. Hän sai myös lokaa päällensä; häntä syytettiin marxilaiseksi vallankumoukselliseksi, hänen väitettiin yllyttävän väkivaltaan, ja ylipäätään kaikki paha El Salvadorissa oli hänen syytään. Tämä tapahtui, vaikka hänen selväsanaisissa saarnoissaan ei koskaan kuultu katkeruutta tai tarjottu väkivaltaa ratkaisuksi. Romero oli aina valmis neuvotteluun ja dialogiin maan parhaaksi.
Pahat puheet eivät riittäneet; Oscar Romero murhattiin 24. maaliskuuta 1980 kesken messun San Salvadorissa sijaitsevassa syöpäsairaalan kappelissa. Hänen hautajaisiinsa osallistui yli 100 000 ihmistä. Hautajaiset päättyivät kaaokseen kun paikalla räjähti pommi ja väkijoukkoa ammuttiin. Seurauksena oli lukuisia kuolleita ja haavoittuneita. Romeron jäännökset on haudattu katedraalin kryptaan.
Oscar Romero aavisti kuolemansa. San Salvadorin katolisen yliopiston kirkon seinässä on hänen testamenttinsa: Jos he minut murhaavat, ylösnousen El Salvadorin kansassa. El Salvadorin kirkko on pyytänyt Vatikaanilta Romeron kanonisointia. Monelle salvadorilaiselle hän on profeetta ja pyhimys jo nyt.
Lähteet: Oscar Romeron nimeä kantavan säätiön sivustolla oleva elämänkerta: http://fundacionmonsenorromero.org.sv/biografia
Wikipedian artikkeli Rutilio Grandesta: http://es.wikipedia.org/wiki/Rutilio_Grande
Kuvissa alttari jonka ääreen Oscar Romero ammuttiin, ja hänestä tehtyjä maalauksia. (Kuvat kirjoittajan)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti