lauantai 22. syyskuuta 2012

Katkoksia vedenjakelussa

San Salvadorissa on vietetty mielenkiintoista lauantaipäivää, sillä vesi on ollut katkaistuna suuresta osasta kaupungin rakennuksista. Syynä katkokseen on se, että kaupunki, sen pormestarintoimisto, ei ole maksanut vedenjakelusta vastaavalle ANDA:lle kuuluvia korvauksia sitten elokuun 2010. Maksamaton vesilasku on kasvanut toisten lähteiden mukaan viiteen miljoonaan dollariin, toiset puhuvat jopa kuudesta miljoonasta. Tämmöinen velkaantuminen ei ole kaupunkien joukossa mitenkään harvinaista, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun vesi pannaan poikki näin suurelta joukolta.

Ja millainen soppa tästä saadaankaan aikaan! Ilmeisesti presidentti Funes oli hyvin tietoinen veden katkaisusta jo etukäteen. Äänekkäin ilman vettä jääneiden joukko olivat kaupungin torikauppiaat, jotka marssivat ANDA:n eteen vaatimaan toreille juoksevaa vettä. Aivan ymmärrettävää, myytävien ja toreilla valmistettavien elintarvikkeiden vuoksi  puhdas vesi on elintärkeää paitsi myyjille myös heidän asiakkailleen. Nyt istuva presidentti pääsi keräämään poliittisia pisteitä antamalla mahtikäskyn kytkeä vesi takaisin toreille, maksamattomasta velasta huolimatta. Näytelmän konna on Norman Quijano, San Salvadorin pormestari, joka on vastuussa veden katkaisuun johtaneesta velasta.

Uutisen kommentit lukijoilta vaihtelevat sen mukaan mistä verkkolehdestä on kysymys: La Prensa Grafican lukijat manaavat Funesia ja GANA-puolueen La Paginassa ennustetaan, että jos Norman Quijanosta tulee presidentti, hän katkaisee kansalta ilman ja alkaa rahastaa hengittämisestä. Juomavesi otetaan varmaan Rio Lempasta, jonka vesi on likaisempaa kuin ARENA-puolueen kannattajien omatunto...

Lähteet: La Prensa Grafica:
http://www.laprensagrafica.com/el-salvador/social/283760-anda-suspende-servicio-a-228-lugares-de-alcaldia-capitalina.html

La Pagina:
http://www.lapagina.com.sv/nacionales/71596/2012/09/22/Pese-a-millonaria-deuda-de-alcaldia-con-Anda-Pdte-Funes-ordena-restablecer-servicio-de-agua-en-mercados-capitalinos

maanantai 17. syyskuuta 2012

Itsenäisyyspäivän viettoa

Syyskuun 15. on El Salvadorin itsenäisyyspäivä, tai ainakin yksi niistä. Nimittäin 15.syyskuuta vuonna 1821 loppui Espanjan siirtomaaherruus Keski-Amerikassa, kun Guatemala, El Salvador ja Honduras sanoivat hyästit entisille isännille ja alueet liitettiin Meksikoon. Tämä vaihe oli nopeasti ohi, sillä jo vuonna 1823 perustettiin Keski-Amerikan Liitovaltio, johon em. kolmen valtion lisäksi kuuluivat Nicaragua ja Costa Rica. Tämä valtioliitto natisi liitoksissaan alusta alkaen ja se hajosi lopullisesti vuonna 1841. Siitä asti El Salvador on ollut oma, itsenäinen valtionsa. Espanjan vallan loppuminen on kuitenkin koettu niin merkittävänä, että virallista itsenäisyyspäivää juhlitaan nimenomaan syyskuun puolivälissä. 

Syyskuussa itsenäisyyttä on korostettu kaikissa kouluissa, ja työn tuloksia esiteltiin pääkaupungin juhlakulkueissa. Meno oli jotenkin vapaampaa kuin Suomen itsenäisyyspäivässä, johtuneeko tuo ilmastosta vai mistä? Siviilikulkueiden lisäksi myös sotilaat esittäytyivät, ja joku sopimattomasti käyttäytynyt pidätettiin, näin kertoo La Prensa Grafican kuvareportaasi (http://mediacenter.laprensagrafica.com/galerias/la-prensa-grafica/noticias/celebraciones-de-los-191-anos-de-independencia). Kuvien alla usein esiintyvä sana 'desfile' tarkoittaa paraatia tai juhlakulkuetta.

Kuva on DiarioCoLatinon verkkosivulta, lasten kantama teksti suomeksi 'Rauha on tie'.



 

torstai 13. syyskuuta 2012

Denguekuumetta

MINSAL (Ministerio de Salud) eli El Salvadorin terveysministeriö julkaisi uusia lukuja denguekuumeeseen sairastuneista; viime viikolla vahvistettiin 811 uutta tautitapausta. Luku on edellisviikosta kasvanut, silloin uusia tapauksia oli vain 596.

Denguekuume on keltakuumehyttysen levittämä virustauti, johon ei toistaiseksi oli rokotetta. Tauti nostaa nopeasti korkean kuumeen ja aiheuttaa lihskipuja ja yleistä väsymystä ja voimattomuutta. Terve aikuinen selviää siitä helposti, mutta jos tartuntoja on useita peräkkäin, saattaa seurauksena olla vakava verenvuotokuume ja shokkitila. Tauti kuormittaa terveysasemia kun sairastuneet tulevat hakemaan oireisiinsa helpotusta, vaikka itse tautia ei voikaan parantaa. EL Salvadorissa raportoidut muutamat kuolemantapaukset ovat sattuneet pienille lapsille. Kerran sairastettu dengue ei välttämättä anna immunitettia, koska viruksesta on olemassa useita alatyyppejä.

Denguekuumetta on vaikea pysäyttää. Ainoa keino on yrittää estää sitä levittävien hyttysten lisääntymistä. Hyttysen toukat elävät seisovissa vesissä, ja siksi ihmisiä kehotetaankin peittämään huolellisesti kaikki astiat joissa vettä varastoidaan ulkosalla. Vesivarastoja tarvitaan sekä maalla että kaupungissa, koska kaupunkien vedenjakelu voi olla jaksoittaista (vettä tulee muutamana päivänä viikossa). Maalla taas tarvitaan vettä viljelysten kasteluun. Eläinten juoma-astioissa ei saa seisottaa samaa vettä viikkoa kauempaa, vaan se on vaihdettava ajoissa. Hylätyt autonrenkaat ovat osoittautuneet vitsaukseksi, niiden sisuksissa lilluvassa vedessä on hyttysentoukille oiva paikka kasvaa aikuisiksi. Jopa tukkeutunut räystäskouru voi toimia kasvupaikkana.

Taudin torjunnassa on tärkeää toimia yhteistyössä; vaikka kuinka siivoaisit omat nurkkasi, ei se auta koska hyttynen voi lentää naapurista.

Lähteet: La Prensa Grafica http://www.laprensagrafica.com/el-salvador/lodeldia/282370-811-casos-nuevos-de-dengue-reportados.html

Sociedad Civil Facebook-sivu https://www.facebook.com/photo.php?fbid=428333337202032&set=a.170710139631021.30061.170708759631159&type=1&theater (Kommenteissa Mauricio Rolin kehottaa jättämään Facebookin hetkeksi ja siivoamaan taloa...)

Wikipedia http://es.wikipedia.org/wiki/Dengue (kattava espanjakielinen artikkeli)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Denguekuume (perustiedot suomeksi)


torstai 6. syyskuuta 2012

Lukutaitoa aikuisille

Syyskuun 6. päivää on El Salvadorissa vietetty kansainvälisen lukutaitopäivän merkeissä. Osana juhlallisuuksia hallituksen edustajat ovat luovuttaneet tunnustuspalkinnon kuubalaiselle delegaatiolle kiitoksena heidän työstään 135 000 salvadorilaisen auttamisessa opintielle. Aikuisten lukutaito-opetuksessa on käytetty Kuubassa kehitettyä 'Yo si puedo' (Kyllä minä osaan) metodia. Tämän vuoden aikana lukumäärä kasvaa vielä yli 57 000 hengellä.

Presidentti Mauricio Funes korosti opetustyön merkitystä hallituksen ohjelmissa. Samalla hän piikitteli tulevien presidentinvaalien ARENA-puolueen ehdokasta Norman Quijanoa toteamalla, että edellisten hallitusten aikana lukutaidottomien määrä nousi hyvin korkeaksi. Quijano sai osansa moitteista koska hänen mukaansa oppilaille annettavat tukipaketit (mm. koulupuvut) ovat turhia. "Enpä ole nähnyt ARENAn ehdokasta toimittamassa kouluille tietokoneita tai muuta apua," Funes totesi.

Työmaata lukutaidon levittämisen saralla riittää vielä, vaikka useita alueita on voitu julistaa vapaiksi lukutaidottomuudesta (Comacarán San Miguelissä, Jocoaitique Morazánissa, Masahuat Santa Anassa, San Francisco Lempa Azacualpassa ja San Antonio Los Ranchos Chalatenangossa.) Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2007 väestönlaskennassa tavattiin yli 600 000 luku- ja kirjoitustaidotonta, joka on melkein 18 % yli 15 vuotiaista. Opetusministeri Francis Hato Hásbunin mukaan erityistä huomiota lukutaitokampanjassa tullaan suuntaamaan naisiin, sillä luku- ja kirjoitustaidottomista heitä on selvä enemmistö. Kampanja tueksi on perustettu rahasto varmistamaan eri kansallisten ohjelmien rahoitus. Rahastoon toivotaan lahjoituksia erityisesti yritysmaailmasta.  

Kiitoksen ansaitsevat myös ne yli 12 000 henkilöä, jotka toimivat vapaaehtoisina opettajina.

Lähteet:
La Prensa Grafica verkkolehti http://www.laprensagrafica.com/el-salvador/social/281379-programa-alfabetizacion-ha-beneficiado-a-135-mil-salvadorenos.html
La Pagina verkkolehti http://www.lapagina.com.sv/nacionales/71053/2012/09/06/Educacion-creara-fondo-especial-para-alfabetizacion-

maanantai 3. syyskuuta 2012

Comadres - äitien rauhanjärjestö

Comadres, Comite de Comadres Mons. Romero, on salvadorilaisten äitien järjestö, joka perustettiin vuonna 1977. Maa oli silloin sekasortoisessa tilassa ja tapahtui paljon "katoamisia", hallituksen epäsuosioon joutuneita ihmisiä noudettiin kotoa tai siepattiin kadulta, eikä heistä sen jälkeen kuultu. Arkkipiispa Oscar Romero kannusti pientä ryhmää äitejä jakamaan kokemuksiaan ja etsimään yhdessä kadonneita aviomiehiä ja poikia. Näin syntyi Comite de Comadres, joka myöhemmin, arkkipiispan murhan jälkeen halusi kunnioittaa häntä liittämällä Romeron nimen järjestönsä nimeen.

Kun maa oli sisällissodan vallassa, katoamisia tapahtui lähes tuhat joka kuukausi. Äidit kulkivat aamuisin kaduilla valokuvaamassa sinne ilmestyneitä ruumiita toiveena saada ne jossain vaiheessa tunnistetuiksi. Kerätty materiaali säilytettiin paitsi järjestön toimistossa, myös katolisissa kirkoissa, ja hyvä niin, sillä toimisto yritettiin tuhota useaan kertaan räjäyttämällä. Järjestön jäseniä vangittiin ja heille esitettiin tappouhkauksia. Tässä vaiheessa Comadres oli jo niin tunnettu, että kansainvälinen painostus pakotti armeijan vapauttamaan seitsemän järjestön vangittua jäsentä. Sodan loppuvaiheessa Comadres oli vaikuttamassa 8000 poliittisen vangin vapauttamiseen, ja sai näin kadonneiden listan lyhyemmäksi. Järjestö oli mukana rauhanneuvotteluissa, ja myös allekirjoittamassa sisällissodan päättänyttä rauhansopimusta 16. tammikuuta 1992.

Sodan jälkeen Comadres oli mukana rakentamassa vaikuttavaa muistomerkkiä, Muistin ja Totuuden muuria Cuscatlánin puistossa. Siihen on kirjattu kaikkien tunnistettujen sodan siviiliuhrien nimet ja kadonneet. Järjestö toimii edelleen ihmisoikeusvaikuttajana ja läheisiään etsivien tukena.

Argentiinan ns. likaisen sodan aikana katosi tuhansia ihmisiä samalla tavalla kuin El Salvadorissa. Argentiinalaiset äidit ja isoäidit alkoivat kokoontua Plaza de Mayo-nimiselle aukiolle presidentinlinnan edustalle vaatimaan selvitystä kadonneista miehistään ja pojistaan. Äidit kokoontuvat edelleen joka torstain samalle paikalle osoittamaan mieltä, päässään järjestön tunnusmerkki, valkoinen huivi johon on kirjailtu kadonneen ja kaivatun sukulaisen nimi. Äidit pitävät myös kahvilaa Buenos Airesissa ja osallistuvat monin tavoin ihmisoikeustyöhön.


Kadonneita kaivataan edelleen, La tumba de ellos, no se sabe (Heidän hautapaikkaansa ei tiedetä).


Sisällissodan uhreja oli kaikkiaan yli 70 000.

Lähteet: Comite de Comadres Mons. Romero kotisivut: http://www.comadres.org/main_english.html (englanninkielinen)
Madres de Plaza de Mayo Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Mothers_of_the_Plaza_de_Mayo (englanninkielinen)
  
Kuvat kirjoittajan, alemman kuvan ideasta kiitos Riku Laukkaselle