tiistai 31. heinäkuuta 2012

CIS - solidaarisuustyötä El Salvadorissa

Centro de Intergambio y Solidaridad eli tekee nimensä mukaisesti solidaarisuustyötä ja opiskelijavaihtoja El Salvadorissa. Järjestö on perustettu pian sisällissodan jälkeen vuonna 1993. Solidaarisuusryhmät USAsta, Kanadasta ja Euroopasta kokosivat yhdessä salvadorilaisten kanssa keskuksen edistämään suhteita ihmisten tasolla. Sotaan johtaneet syyt, taloudellinen ja sosiaalinen epätasa-arvo ja puutteeliset poliittiset vaikusmahdollisuudet eivät olleet kadonneet minnekään. Siksi oli selvää, että tarvittiin edelleen ruohonjuuritason toimintaa jotta saataisiin aikaan rakenteellisia muutoksia sodan jälkeen.

CIS pyörittää San Salvadorissa Mélinda Anaya Montes-kielikoulua, jossa voi opiskella espanjaa ja englantia. Koulun nimen takana oleva Mélinda Anaya Montes oli salvadorilainen opettaja joka oli 1960-luvulla mukana opettajien ammattijärjestössä ANDESissa. Järjestö aiheutti sotilashallitukselle hankaluuksia järjestämällä lakkoja vuosina 1968 ja 1971. Vuonna 1970 hän oli perustamassa ensimmäistä sissijärjestöä (FPL), siellä hänet tunnettiin salanimellä Comandante Ana Maria. Mélinda murhattiin vuonna 1983 Nigaracuassa. Hän on hyvin merkittävä esimerkki vasemmistolaisista naisista El Salvadorin historiassa. Kielikoulu jatkaa Mélindan työtä pitämällä kielenopetuksen rinnalla teemoina ihmisoikeuksia, ympäristönsuojelua ja yhteiskunnallisia liikkeitä.

Ruohonjuuritason toiminta tarkoittaa monenmoista: stipendejä opiskelijoille, naisten yritystoiminnan tukemista ja organisointia, yhteiskunnallista vaikuttamista, vapaaehtoistyötä. Kohteena voi olla yksittäinen opiskelija tai kokonainen kyläyhteisö. Myös käsitöitä tuetaan (mm. alkuperäistä indigovärjäystä), ja tuotteita voi ostaa verkkokaupasta.

CIS tekee merkittävää työtä vaalitarkkailijoiden kouluttamisessa ja rekrytoinnissa. Viime kevään vaaleja oli valvomassa 100 CIS:n edustajaa 12 eri maasta (jopa Suomesta!).

Järjestöllä on omat englanninkieliset nettisivut osoitteessa http://www.cis-elsalvador.org/. Kannattaa liittyä myös CIS:n Facebook-ryhmään tykkääjäksi, päivityksissä on usein kuvia El Salvadorista ja stipendiaatien iloisia naamoja kun tutkinnot on suoritettu ja sitä juhlitaan. https://www.facebook.com/cis.elsalvador.

Wikipedia kertoo Mélinda Anaya Montesista englanniksi http://en.wikipedia.org/wiki/Ana_Mar%C3%ADa ja espanjaksi http://es.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9lida_Anaya_Montes.

lauantai 21. heinäkuuta 2012

Apu Soyapangon opiskelijoille saa jatkoa

Kevään 2012 pormestarinvaaleissa Soyapango sai uuden pormestarin. FMNL:n Carlos Ruiz sai väistyä kun ARENAn edustaja Jaime Lindo voitti vaalin täpärästi. Tämä vallanvaihto merkitsi muutoksia yli 80 vähävaraisen opiskelijan elämään, kun pormestarin toimistosta heille maksettu tuki lakkautettiin. Kaksi säätiötä on nyt luvannut jatkaa näiden opiskelijoiden tukemista apurahoilla ainakin tämän vuoden loppuun saakka. Osa opiskelijoista suorittaa vielä ylioppilastutkintoa, osa opiskelee jo yliopistossa. Toiveissa on, että tukea voitaisiin jatkaa vielä vuoden 2013 puolellakin.  


Opiskeljoiden tukemisesta vastaavat nyt ENEPASA ja Alba Petroleum, energia ja polttoaineyritykset joilla on kytkentöjä Venezuelan Hugo Chávesiin. ENEPASAan kuuluu 10 kuntaa tai kaupunkia, Alba Petroleum omistaa useita polttoaineenjakeluasemia ympäri maata. Molempien peruskirjaan on kirjattu kaupallisen toiminnan lisäksi yhteiskunnan olojen kehittäminen ja hyväntekeväisyys. 


ENEPASAn varatoimitusjohtajana toimii Soyapangon entinen pormestari Carlos Ruiz. Hänellä on persoonallinen tapa esiintyä aina pukeutuneena punaisella tähdellä varustettuun Che Cuevara-lippikseen.



Kuvassa Francisco Humberto Castaneda, ENEPASAn toimitusjohtaja ja San Sebastián Salitrillon pormestari, yhdessä Carlos Alberto García Ruizin kanssa

Lähde: DiarioCoLationo-verkkolehti: http://www.diariocolatino.com/es/20120721/nacionales/105825/ENEPASA-entrega-becas-a-jóvenes-de-escasos-recursos-en-Soyapango.htm 

sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Turbokeittiöitä jakoon

El Salvadorin maaseudulla ruokaa valmistetaan paljon puuliesillä. Liedet ovat useimmiten yksinkertaisia avoliesiä, joiden hyötysuhde on todella huono. Huonosti poltettu puu aiheuttaa paljon hiilimonoksidi- ja hiukkaspäästöjä, jotka kaikki vaikuttavat terveyteen ja kasvihuoneilmiön voimistumiseen. Polttopuiden hankintaa kuluu paljon aikaa, ja puun käyttö polttoaineena uhkaa metsiä. Näitä ongelmia ratkaisemaan on salvadorilainen René Nunez kehittänyt uudenlaisen lieden, Turbococinan, joka vähentää tarvittavan puupolttoaineen määrää vähintään 90 % verrattuna perinteiseen avolieteen. Lisäksi siinä poltto tapahtuu paljon puhtaammin. Liesi on patentoitu sekä El Salvadorissa että USA:ssa.

René Nunez on käyttänyt tämän keksinnön kehittämiseen suuren osan elämäänsä. Siitä on tullut hänelle pakkomielle, joka on saanut aikaan sen, että vaimo on hänet jättänyt, ja kaksi lapsista ei enää halua olla hänen kanssaan missään tekemisissä. Nunez haluaa todistaa lapsilleen että hän on oikeassa: on mahdollista kehittää uudenlainen liesi ja parantaa sen välityksellä ihmisten elämää.

Liesi on palkittu usealla komealla palkinnolla, mutta siitä ei ole tullut taloudellista menestystä. Köyhillä maaseudun asukkailla ei ole ollut varaa ostaa itselleen tätä ihmeliettä. Nunez kolkutteli usean järjestön ovilla saadakseen tukea lieden valmistukseen ja jakeluun, mutta turhaan. Vuonna 2009 YK:n kehitysjärjestö innostui asiasta sen verran, että El Salvadorissa toimitettiin 3500 maaseutukoululle tällaiset ihmeliedet kokeiltaviksi. Samalla opetettiin perheitä niiden käytössä.

Uusi läpimurto on nyt tulossa, kun Fondo de Inversión Social para el Desarrollo Local (FISDL) niminen säätiö on luvannut rahoituksen 100 000 lieden jakeluun maan köyhimmille alueille. Ohjelmaan lähtevät perheet sitoutuvat käyttämään liettä keittiössään seuraavan 10 vuoden ajan. 


Lähteet:
René Nunezin elämästä ja kehitystyöstä (englanninkielinen sivusto): http://leisureguy.wordpress.com/2007/12/03/design-for-the-real-world-2/
YK:n kehitysjärjestön sivu: http://www.pnud.org.sv/2007/content/view/310/122/
Sociedad Civil Facebook-sivut: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=409052269130139&set=a.170710139631021.30061.170708759631159&type=1&theater


keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Nuori pormestari panee tuulemaan

Maaliskuun pormestarinvaaleissa Nuevo Cuscatlániin valittiin kunnan johtoon kolmekymppinen yrittäjä, Nayib Bukele. Hän on koko pienen ikänsä ollut mukana politiikassa, FMNL:n kannattajana. Hän on ilmoittanut tukevansa täysillä seuraavissa presidentinvaaleissa FMNL:n ehdokasta Salvador Sanchész Céreniä. Bukelea itseään ei kiinnosta presidentin, eikä edes varapresidentin virka, hän haluaa ratkaista kansaa lähellä olevia ongelmia. Tavallista kadunmiestä ei juuri liikuta esimerkiksi meneillään oleva kiista perustuslakituomioistuimen asemasta. (Kiista on niin monimutkainen ja hämärä, että minun espanjankielentaitoni ja El Salvadorin politiikan-  ja lainsäädännöntuntemukseni eivät ole riittäneet siihen, että olisin osannut selostaa sitä tässä blogissa...)

Bukelella on vahva näkemys siitä miten Cuscatlánin kuntaa pitää kehittää. Ensimmäiseksi on saatava puhdasta juomavettä kaikille. Entisen pormestarin aikana vettä saatiin kolme kertaa viikossa, tunti kerrallaan. Nyt tilanne on parantunut jo sen verran, että sitä saadaan kolme tuntia joka päivä. Toinen suuri kehityskohde on campusalue. Sille on jo varattu yli 30 000 neliömetrin maapalsta, ja sille on tarkoitus rakentaa kunnantalo, teatteri, kirjasto ja taidekoulu. Kolmantena Bukele mainitsee kahvin. Sen viljelyä ja jalostusta on tarkoitus kehittää koko tuotantoketjussa siemenestä pöytään saakka. Tarkoitus on ostaa kahvia yksityisiltä vijelijöiltä reiluun hintaan ja jalostaa sitä kunnan omistamissa laitoksissa. Neljäntenä ja viidentenä kehityskohteena ovat kaupunkiympäristön kehittäminen ja taidekäsitöiden valmistus ja kauppa. Kaikella tällä Bukele toivoo houkuttelevansa kuntaan turisteja ja uusia yrityksiä tuomaan vaurautta kaikille.

Käsityötaide on mennyt mukavasti eteenpäin. Bukele kertoo Facebook-sivuillaan että 75 naista, iältään 16 ja 65 väliltä tekee erilaisia käsitöitä kunnan omistamassa yrityksessä. Toimintaa on tarkoitus laajentaa aina 800 henkeä työllistäväksi yritykseksi. Markkinoita etsitään paitsi El Salvadorista, myös Yhdysvalloista. Bukelen Facebook-sivuilla on kuvia työvaiheista ja myös valmiista töistä.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.327910080628523.76526.119582258127974&type=1 . Kommenteissa kiitellään ja kehutaan vuolaasti käsitöitä ja Bukelen toimintaa. Vilpittömin kehu taisi tulla They Gonzalezilta: "Voi kuinka olen kateellinen... koska täällä Soyapangossa... :( "

Nayib Bukelen otteet hämmästyttivät monet kun hän vappumarssin jälkeen kertoi kolme uutista: hän ei itse nosta lainkaan palkkaa, vaan hänen palkkansa annetaan stipendeinä opiskelijoille, ketään ei irtisanota kunnan palveluksesta, ja kaikki kunnan työntekijät saavat 20 prosentin palkankorotuksen.

Seuraavat presidentinvaalit ovat Bukelen mukaan maalle hyvin tärkeät. Jos ARENAn ehdokas voittaa vaalit, on vaarana neoliberalismin jatkuminen ja voimistuminen, ja se olisi maalle vaarallista. El Salvadorissa on paljon luonnonrikkauksia, joita ei saisi enää enempää yksityistää.

Lähde: Nayib Bukelen haastattelu Diario Latino -verkkolehdessä
http://www.diariocolatino.com/es/20120703/nacionales/105195/Nayib-Bukele-%E2%80%9CSi-ARENA-gana-la-presidencia--el-pa%C3%ADs-no-aguantar%C3%A1-m%C3%A1s-el-neoliberalismo%E2%80%9D.htm

sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Tyttöjen koulunkäynti vähenee

Valtion koulujen luokissa istui vuonna 2011 vähemmän tyttöjä pulpeteissaan verrattuna vuoteen 2010. Vuonna 2010 oppilaiden määrä lisääntyi edelliseen vuoteen verrattuna, mutta tyttöjen määrä väheni vuonna 2011, erityisesti meidän esikouluamme ja ja yläastettamme vastaavissa ikäluokissa. Vähennystä oli myös alakoulun oppilaissa. Vastaavaa poikaoppilaiden määrän vähenemistä ei ollut havaittavissa.

Ilmiöön on monia syitä, tärkeimpinä niistä köyhyys, teiniraskaudet ja yhteiskunnan väkivaltaisuus. Óscar Picardo Joao, ISEADE-FEPADE:n (Kaupallisten aineiden ja yritysjohdon oppilaitos) vararehtori on sitä mieltä, että numeroista päätellen perheet pitävät tytöt mieluummin kotona kuin lähettävät heidät kouluun, ennen kaikkea huonoilla ja väkivaltaisilla alueilla. "Tämä näyttäsi olevan nopea ensitulkinta. Tyttö on haavoittuvampi, ja uskon, että monilla köyhillä ja väkivaltaisilla alueilla pidetään parempana vaihtoehtona sitä, että tyttö pysyy kotona." Viranomaisten mukaan koulujen turvallisuustilanne on parantunut, mutta ympäristön turvallisuudesta ei edelleenkään ole takeita.

Gordon Jonathan Lewis, UNICEFin edustaja El Salvadorissa puolestaan toteaa, että nyt esitetyistä luvuista huolimatta perusopetuksessa ollaan tasa-arvoisia. "Yksi syy siihen, että perus- ja keskiasteen kouluissa tyttöjen määrä vähenee, on nuorten tyttöjen raskaudet. Jotkut tytöt, 10-11 vuotiaat, saattavat olla jo toista kertaa raskaana, ja tällä on suora vaikutus siihen, että he eivät voi jatkaa koulujärjestelmässä."

Opettajien ammattijärjestön (SIMEDUCO) edustaja Manuel Molina listaa edellä esitettyjen syiden lisäksi vielä kaksi muuta: maastamuuton ja lasten käytön työvoimana.

Lähde: La Prensa Grafica http://www.laprensagrafica.com/el-salvador/social/272022-menos-ninas-asistieron-a-la-escuela-en-2011.html