El Faro-verkkolehti on julkaissut kuvagallerian joutsenista El Salvadorissa. Kyse ei sentään ole elävistä joutsenista, koska niitä ei elä Väli-Amerikassa, vaan joutsenaiheen käytöstä puutarhojen koristeena. Jutun otsikon mukaan joutsen saapui puutarhaan Euroopasta, ja viimeisen kuvan tekstissä lisätään: ja tuli jäädäkseen.
Kuvateksteissä kerrotaan siitä, miten joutsenen hahmo ja käyttäytyminen ovat synnyttäneet monia myyttejä aina antiikin Kreikan taruista alkaen. Joutsenten pariuskollisuuden uskotaan olevan jopa niin vahvan, että yksin jäänyt puoliso kieltäytyy syömästä ja suree itsenä kuoliaaksi kuolleen puolisonsa vierellä. (Tästä asiasta ei kyllä ole tieteellistä näyttöä...)
Joutsen on vaikuttanut kulttuuriin monella tapaa. Kaikki muistamme Tchaikovskin Joutsenlammen, myös Wagner ja Göethe ovat inspiroituneet joutsenista. Vaikutus ulottuu meidän päiviimme asti; hiljan voitti Oscar-palkinnon Natalie Portman joka esitti balettitanssijaa elokuvassa Musta joutsen.
Joutsenilla on ollut vaikutuksensa myös salvodorilaiseen kirjallisuuteen. Fransisco Gavidio ihaili suuresti ranskalaisia runoilijoita, ja esitteli heitä myös oppilaalleen Ruben Daríolle. Darío kirjoitti monessa runossaan joutsenista ja sai jopa kritiikkiä siitä, että hän unohti kärsivän kansan ja liihotteli mieluummin yläluokan talojen käytävillä.
Pihapatsaat edustavat yhtä lajia taidetta nekin, ne ovat kuin aikansa Mikki Hiiriä, tuontitavaraa ja suosittuja. Näitä patsaita myydään yhdessä sammakoiden kanssa tienvarsimyymälöissä. Vuosisadan alun art noveau-tyylisuunta käytti taitavasti joutsenta tyyliteltynä koristeena lampuissa, tapeteissa, kukkaruukuissa ja monissa muissa esineissä.
Tänä päivänä joutsen voi edustaa kitchiä, huonoa makua joka on niin huonoa että se oikeastaan onkin hyvää. Samaa sarjaa voisivat olla betoniset flamingot, enkeliasut ensimmäisellä ehtoollisella ja muoviset jäljitelmät antiikin patsaista puutarhassa. Kansanjuhlissa joutsen tulee säilymään varmaan ikuisesti, edustaahan se juhlissa lapsuuden haavekuvien toteutumista prinsessoineen ja prinsseineen.
Kuvasarja löytyy osoitteesta http://www.elfaro.net/es/201206/fotos/8805/
Kuvissa olevien joutsenten esikuvana on useimmiten ollut Euroopassa yleinen kyhmyjoutsen (esp. cisne vulgar, Cygnus olor) eikä meidän kansallislintumme laulujoutsen (cisne cantor, Cygnus cygnus).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti