keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Norman-myrskyn jäljillä


USA:n itärannikkoa runnellut Sandy-myrsky sai vastineensa San Salvadorissa. Ei kuitenkaan säiden säätäjältä, vaan hyvin inhimilliseltä taholta: pormestari Norman Quijano päätti siivota katukuvasta kerralla lähes tuhat laitonta kauppiasta ja heidän kojunsa. Nämä kauppapaikat joissa on myyty vaatteita, kenkiä ja elintarvikkeita ovat olleet samojen kauppiaiden käytössä vuosikausia, jopa kymmeniä vuosia. Vuosien varrella kojut ovat laajentuneet niin, että kävelykadut ovat olleet tukossa, eikä autoliikenteestä ole voinut edes haaveilla. Kojujen poistoon tarvittiin raskasta maansiirtokalustoa, sillä niitä oli ajan mittaan vahvistettu kestämään monenlaista.

Norman Quijanon toimet ovat virittäneet kahdenlaisia kommentteja ja kannanottoja. Toiset kiittelevät; katukuva siistiytyy ja alueilla uskaltaa taas kulkea. Toisten mielestä Quijano yrittää vain lakaista maton alle vakavan sosiaalisen ongelman. Osa kauppiaista puhuu vakavasta ihmisoikeuksien loukkauksesta ja yksityiseen omaisuuteen puuttumisesta, mutta neuvotteluhalujakin löytyy; kauppaiden puhemies haluaa lähestyä pormestarin toimistoa ja neuvotella kauppapaikoista ainakin jouluajaksi samoille paikoille joista heidät nyt häädettiin.

Samaan aikaan kauppiaat alkavat jo palailla entisille paikoilleen...

Lähde: La Prensa Grafica-verkkolehti http://www.laprensagrafica.com/Culmina-limpieza-de-escombros-en-el-centro

El Faro-verkkolehti on tehnyt hienon kuvareportaasin näiltä 'puhdistetuilta' alueilta. Kuvaajat ovat kaiken hävityksen keskeltä löytäneet jotain kaunistakin. Vuosia piilossa olleista rakennusten julkisivuista pääsee nyt näkemään mielenkiintoisia yksityiskohtia. Jutulla on dramaattinen otsikko: Tästä kulki pyörremyrsky Norman.

Kuvia löytyy osoitteesta http://www.elfaro.net/es/201210/fotos/10063/

torstai 25. lokakuuta 2012

Ministeri turisteja houkuttelemassa



El Salvadorin matkailumiministeri Napoleón Duarte Durán matkusti Italiaan mielessään kaksi tavoitetta; edistääkseen uskonnollista turisimia italialaisten keskuudessa kertomalla “Citytour Monseñor Romerosta”, ja houkutellakseen yli 60 000 Italiassa asuvaa salvadorilaista tekemään turistimatkoja omaan kotimaahansa.

Mnisteri tapasi epävirallisissa merkeissä salvadorilaisyhteisön jäseniä Milanossa, ja oli mukana Riminissä järjestetyilä matkamessuilla. Hän myös luovutti henkilökohtaisesti Citytour  Monseñor Romerosta kertovan videon Paavi Benedictus XVI:lle.

Monseñor Romeron turistireitti sisältää 11 paikkaa, jotka liittyvät tämän puolisotilaallisten joukkojen murhaaman marttyyrin elämään. Koko reitin läpikäymisen arvellaan kestävän noin 6 kuusi tuntia. Kohteista yhdeksän on San Salvadorissa ja kaksi Santa Teclassa. Jos kohteisiin haluaa perehtyä syvällisemmin, kannattaa reittiin varata vähintään kaksi päivää. Ministeriön suunnitelmien mukaan se alkaisi Monseñor Romero-keskuksesta ja marttyyrien museosta. Reitin varrella olisivat ainakin katedraali, Sanan ja kuvan museo, Divina Providedencia-sairaala, antropologinen museo, Chacónin sisarten talo, valtiopäivätalo, Rosarion kirkko ja Pyhän sydämen basilika.

Matkailuministerin tarkoituksena ei ole houkutella El Salvadoriin pelkästään uskonnollisia turisteja, joita tämä vähäosaisten parissa tehdystä työstään kuuluisa piispa voi tuoda maahan. Ministeri haluaa houkutella matkalle myös maanmiehiään Italiasta ja koko Euroopasta. Jokainen matkailija jättää maahan arviolta 100 dollaria joka päivä, eikä näitä tuloja sovi halveksua.
Duarte myönsi, että El Salvadorista levinneiden huonojen uutisten vuoksi maassa vierailevien salvadorilaisten määrä on pudonnut viime vuosiin verrattuna jopa 29%. Vahvojen yhteisten toimien ansiosta ollaan kuitenkin päästy 8% kasvuun, joka merkitsee noin 300 000 turistin vierailua omassa kotimaassaan.

Lisää turisteja aiotaan houkutella myös juhlimalla Maya-kalenterin kierroksen päättymistä, jota jotkut arvelevat koko maailman lopuksi. Juhlat alkavat joulukuun alussa arkelogisilla kaivauspaikoilla, ja ne huipentuvat saman kuun 21. päivänä, alkuperäiskansojen kalenterin mukaan.

Lähde: Diario CoLatino-verkkolehti http://www.diariocolatino.com/es/20121023/nacionales/109024/Ministro-a-la-b%C3%BAsqueda-de-turistas--en-Italia-para-El-Salvador.htm

torstai 18. lokakuuta 2012

Työllisyyskysely

Katolinen Keski-Amerikan Yliopisto (Universidad Centroamericana "José Simeón Cañas") ottaa viimeisimmässä tiedotteessaan kantaa El Salvadorin työllisyystilanteeseen.

Hiljattain julkaistun kyselyn mukaan aktiivisen työikäisen väestön työttömyysprosentti El Salvadorissa on vain 6,6. Tätä lukua moni ulkomaalainen pitää vallan mainiona, sillä näin hyviä numeroita on kehittyneidenkin talouksien vaikea alittaa. Ilo on kuitenkin lyhytaikainen, sillä todellisuus on toinen: lähes puolet väestöstä on joko työttömänä tai alityöllistettynä. Alityöllisyyttä esiintyy varsinkin epävirallisen talouden puolella.

Työttömyys selittä monia salvadorilaisten elämän ongelmia. Se johtuu epäilemättä syrjivästä talousmallista ja sosiaalisesta vastuuttomuudesta. Samaan aikaan se aiheuttaa monia huonoja asioita kuten köyhyyttä ja väkivaltaa, piittaamattomuutta ja hyväksikäyttöä. Arvokkaan työn puute on myös yksi tärkeimpiä syitä maastamuuttoon. Salvadorilaiset ovat työteliästä väkeä: vuosina 2007-2008 julkaistun YK:n kehitysohjelman mukaan "Työvoima on yksi maailman ahkerimmista". Kuitenkin saman tiedotteen mukaan työtilanne El Salvadorissa oli epäterve: ongelmia aiheuttavat puutteet oikeusjärjestelmässä, riittämätön säätely, työsuojelun puute. Tilanne ei ollut lainkaan kehuttava, ja muodosti riskin maan kehittymiselle.

Viimesimmän kyselyn mukaan on selvää, että viime vuodet eivät ole riittäneet muuttamaan työelämän pelisääntöjä. Tilanne on vakava, maa ei voi kehittyä ja pärjätä kilpailussa jos puolet sen väestöstä on työttömänä tai alityöllistettynä. Tässä asiassa on sekä valtiolla että yritysmaailmalla valtava vastuu. Näillä kahdella taholla on mahdollisuus edistää työllisyyttä ja maksaa kunnon palkkoja. Ne eivät voi olla vihollisia keskenään. Maa ja sen kansa ovat paljon tärkeämpiä kuin poliitikot ja yritykset. Suuri salvadorilaisten enemmistö tekee mahdolliseksi sen, että rikkaille maksetaan maailmanennätyspalkkoja, ja veroillaan se rahoittaa loistavat palkat julkisuuden toimijoille. Kummallakin on vastuu maksaa ihmisille se mikä heille kuuluu. Tehokkuuteen tarvitaan keskustelua, sopimuksia, vahvoja toimia jotta yhä useampi saisi tehdäkseen arvokasta työtä, ilman että täytyy muuttaa pois maasta päästäkseen säädyllisiin tuloihin.

Hallituksen on pidettävä yllä vilkasta keskustelua kansallisten yritysten kanssa. Sillä on myös vastuu siitä, että se muistuttaa yksityistä yritysmaailmaa hillitseään halujaan lisätä omia voittomarginaalejaan. Niidenkin on tunnettava vastuuta maasta jonka hyödyistä ne nauttivat, se on tärkeämpää kuin kuin itsekehu jota ne niin usein harjoittavat. Yritysten on kuunneltava hallituksen vaatimuksia vastuullisuudesta, ja tehtävä itse ehdotuksia joilla voidaan palkata lisää ihmisä kunnon töihin. Sellainen yritys, joka ei pysty luomaan työpaikkoja ja maksamaan kunnon palkkoja, voi lopettaa maan hyväksikäyttämisen. Ja toisaalta, sellainen hallitus, joka ei pysty dialogiin yritysmaailman kanssa, päätyy raunioittamaan koko yhteiskuntaa. Keskustelu hallituksen ja yritysten välillä on ehdottoman tärkeää, eikä ketään palvele syyllisyyden heittely puolelta toiselle kun keskusteluyhteys on katkennut. Molempien on muututtava ja aloitettava vakava ja vastuullinen dialogi, sitä me kaikki tarvitsemme.

Lähde: UCA:n tiedote http://www.uca.edu.sv/noticias/nota.php?texto=586566406

lauantai 13. lokakuuta 2012

Mara Salvatrucha USA:n hampaissa

MS-13, toinen suurista salvadorilaisista rikollisryhmistä, on luettu USA:n valtionvarainministeriössä merkittävimpien kansainvälisten rikollisjengien joukkoon. Nyt se kuuluu samaan ryhmään japanilaisen Jakuzan, meksikolaisen Zetan ja italialaisen Camorran joukkoon. "MS-13 on joutunut silmätikuksemme koska se on sekaantunut vakavaan kansainväliseen rikolliseen toimintaan, kuten huumeiden salakuljetukseen, kaappauksiin, salamurhiin, kiristykseen, järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja maahanmuuttomääräysten rikkomiseen", kerrotaan valtionvarainmisteriön raportissa.

Tämä arvonnousu voi hivellä jengin johtajia, mutta sillä ikävä sivujuonne: tämän leiman ansiosta Yhdysvaltojen valtionvarainministeriö voi puuttua rahavirtoihin, jotka kulkevat Yhdysvalloista El Salvadoriin, ja katkaista ne epäillessään rahojen joutuvan rikollisten käsiin.

Raúl Mijango, joka on toiminut välittäjänä Mara Salvatruchan ja jengi 18:n välillä, ei näe aseman muutosta kovinkaan vakavana. Hän ei suinkaan kiistä sitä, etteikö MS olisi todellinen kansainvälinen rikollisjengi, mutta toteaa tilanteen olevan muuttumassa. Viime keväinen jengin välinen tulitauko on kestänyt, ja murhalukujen nopea putoaminen on jäänyt pysyväksi. La Prensa Grafica raportoi juuri, että kolmessa kunnassa, Soyapangossa, Ilopangossa ja San Martínissa ei lokakuun 12 ensimmäisen päivän aikana tullut poliisin tietoon ainuttakaan henkirikosta. Alueilla tapahtuvat henkirikokset ovat edelleenkin jengiläisten tekosia, sillä kaikki eivät noudata tulitaukoa.

Lähteet:
La Pagina verkkolehti: http://www.contrapunto.com.sv/violencia/ms-13-en-la-mira-del-tesoro-estadounidense
Contra Punto-verkkolehti: http://www.lapagina.com.sv/nacionales/72425/2012/10/12/Raul-Mijango-Nadie-ha-negado-que-la-MS-sea-una-estructura-delincuencial--
La Prensa Grafica-verkkolehti: http://www.laprensagrafica.com/reportan-cero-homicidios-en-tres-municipios-en-lo-que-va-de-mes

maanantai 1. lokakuuta 2012

Isoveli hakee oppia

Joskus näinkin päin: pienempi pääsee opettamaan isompaansa. Näin kävi kun yhdysvaltalainen valtuuskunta kävi El Salvadorissa tutustumassa paikalliseen terveydenhoitojärjestelmään. Vieraiden oli pakko tunnustaa El Salvadorin terveydenhoitojärjestelmä tehokkaammaksi kuin Yhdysvalloissa.

"Saimme tilaisuuden kulkea kävellen yhdessä sairaanhoitajien, näiden terveyspromoottoreiden kanssa, jotka vievät terveystietoa kaukana maaseudulla asuvien pariin", kertoi Alexsis Stoumbelis, CISPES-järjestön toiminnanjohtaja. "Halusimme nähdä kuinka näin pieni maa jolla on vähemmän resursseja kuin Yhdysvalloilla pystyy takaamaan kaikille oikeuden terveyteen."

El Salvadorin hallitus on vuodesta 2010 kehittänyt terveysasemaverkostoa. Jokaisen aseman alaisuuteen kuuluu maaseudulla 600 perhettä, kaupungeissa vastaavasti 1800. Asemien pääpaino on terveystiedon jakamisessa, opettamisessa ja sairauksien ennaltaehkäisyssä. Vieraat olivat vaikuttuneita siitä, miten lääkäriin pääsy on perusoikeus, tai siitä miten terveydenhoitaja tulee odottavan äidin kotiin tarkastukselle. Hoitajat ovat lähellä kansaa ja tietävät näiden tarpeet. Tällaista ei voisi kuvitellakaan tapahtuvan Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa ei ole sijoitettu tarpeeksi julkiseen terveydenhoitoon, lääkäriin pääsyä saattaa joutua odottamaan kuukausia. Siksi useimmat ovat hankkineet yksityisen sairausvakuutuksen. Vieraat pitävät El Salvadorin mallia kuitenkin tehokkaampana. Presidentti Obaman kaudella asiat ovat kehittyneet suotuisasti, esimerkiksi vakuutuslaitosten säätelyä on lisätty. Eräs esimerkki säätelystä on se, että enää ne eivät voi hinnoitella naisten sairausvakuutuksia kalliimmiksi kuin miesten, sen varjolla, että raskaus aiheuttaa kuluja.

Vierailta kysyttiin myös sitä, miten Yhdysvalloissa saa hoitoa laittomasti maassa oleskeleva siirtolainen. Heidän mukaansa asia riippuu siitä, missä osavaltiossa siirtolainen asuu. Joissain osavaltioissa on vuosien taistelun ansiosta päästy siihen, että potilas hoidetaan, oli hänellä papereita tai ei, julkisessa terveydenhuollossa. Suurin osa vakuutuksista tulee työpaikan kautta, ja ilman papereita on vaikea saada sellaista työtä jossa maksettaisiin sairausvakuutus. Yksityisen vakuutuksen ostaminen ei toki ole laitonta, mutta harvinaista. Tilanne on hyvin vakava. Rasistisimmissa osavaltioissa, kuten Arizonassa, on ehdotettu, että olisi laitonta tarjota julkista terveydenhuoltoa maahanmuuttajalle. Tämä on rikos ihmisoikeuksia vastaan. Toisissa osavaltioissa käydään kovaa taistelua siitä, että yhteiskunnan on varmistettava oikeus terveydenhuoltoon kaikille. Taistelu on vaikea.

Lähde: http://www.contrapunto.com.sv/prensa-ciudadana/sistema-de-salud-local-mas-eficaz-que-el-de-eeuu